MATRIX CULTURA 2050                                                                                                                          [versión castellano]

UN PROJECTE QUE RELACIONA LES ARTS I LA CULTURA AMB EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

MATRIX CULTURA 2050 és un projecte impulsat per l'associació cultural Livemedia que presenta una relació entre cultura, innovació i desenvolupament sostenible des de la perspectiva d'iniciatives culturals i locals, vinculades al territori, els seus paisatges i patrimonis.

A partir de l'ús de les tecnologies de vídeo livestream, MATRIX CULTURA 2050 planteja com iniciatives artístiques, culturals i locals poden transmetre les seves pràctiques i coneixements articulant cultura, innovació i ciència; les diferents diversitats: la BIODIVERSITAT, la DIVERSITAT CULTURAL, la CRONODIVERSITAT [la relació de la societat amb la tecnologia i els seus diferents ritmes vitals] i la DIVERSITAT LINGÜÍSTICA.

Es tracta de possibilitar un procés on la relació entre cultura i desenvolupament sostenible és pensada formalment (com una iniciativa artística o cultural) i informalment (com a societat).








MATRIX CULTURA 2050 s'inicia en 2020 amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí a la Conca de Barberà, l'Institut de Cultura d'Olot i el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona en col·laboració amb l'Institut Català d'Antropologia i des d'aleshores, és projecte resident a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació de Barcelona.

Al 2022 i 2023 s'expandeix a les Terres de l'Ebre (Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Ebre) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i els Fons Next Generation EU-Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE); i amb el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) treballant amb el Museu Hidroelèctric de Capdella a la Vall Fosca, l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries i el Museu de l'Aigua i del Tèxtil de Manresa.

El flux de treball s'inicia amb una sèrie de transmissions en directe o "live online" a través dels comptes de Twitter de Livemedia https://twitter.com/livemedia i de les organitzacions participants, incidint en formats creatius de "transmissió d'entorns" com a "paisatges culturals" urbans, rurals i naturals. Es continua amb la publicació d'articles com a "posts de lectura llarga" acompanyats de l'edició de les transmissions i altre material gravat a la plataforma de blog del projecte https://matrixcultura2050.substack.com/.

Aquest flux de treball constitueix aleshores un procés creatiu, reflexiu i divulgatiu fins arribar a la creació d'un "assaig audiovisual", un format que combina el documental, la realitat i la ficció per "pensar la realitat".